Home Inspiratie Terug one team dankzij combinatie kantoor en thuiswerk

Terug one team dankzij combinatie kantoor en thuiswerk

Sinds de coronacrisis hebben we massaal bewezen dat thuiswerk mogelijk is – maar ook dat “samen zijn” cruciaal is voor gelukkige werknemers. Het is dan ook niet vreemd dat hybride werken de toekomst zal zijn, waarbij bedrijven streven naar een balans tussen thuis- en kantoorwerk. Zo gun je werknemers flexibiliteit en vrijheid, maar breng je alsnog een ‘verspreid’ team terug samen.

Out with the old, in with the new dus. Medewerkers willen zich niet langer verplicht voelen om naar kantoor te komen. Ze willen zélf gaan, omdat het een leuke en inspirerende omgeving is waar ze hun collega’s ontmoeten. Deze verschuiving in verwachtingen heeft dan ook impact op hoe bedrijfsleiders hun kantoorinrichting aanpakken. Het gaat om ontmoetingsruimtes die mensen motiveren. Het is vrijwel zo dat een kantoor ‘leuker’ moet zijn qua sfeer en concept dan bij je werknemers thuis.

Flexibiliteit leidt tot gemotiveerde medewerkers

Door twee werkculturen te combineren, geef je medewerkers een zekere flexibiliteit. Hierin laat je ook meteen je vertrouwen in hen blijken, wat motivatie en productiviteit alleen maar ten goede komt. Werken op kantoor is dus zeker geen verleden tijd – we pakken het nu gewoon anders aan en zetten tevredenheid van personeel voorop.

Er zijn verschillende vormen van dit hybride werken. Zo heb je remote-first, waarbij werken vanop afstand eerder de regel is. Dit kan van thuis uit, maar ook in co-working spaces, onderweg of zelfs op een workcation. Mensen kunnen zelfs bij iemand privé langskomen, maar hebben nog steeds de mogelijkheid om naar een inspirerend kantoor te komen. Een andere vorm is office-first. Hierbij blijft het kantoor de primaire werkplek, maar is werken op afstand een mogelijkheid voor iedereen.

Aantrekkelijk kantoor als belangrijke factor

In beide vormen van dit hybride werken is het cruciaal dat het kantoor niet langer een plaats is waar mensen enkel naartoe gaan omdat ze er moeten werken, maar wel omdat ze er willen zijn. Dit vraagt een nieuwe denkwijze rond kantoorinrichting. Er is geen one-size-fits-all in hybride werken, maar wel één belangrijke ‘regel’: het kantoor moet inspirerend en aantrekkelijk zijn, waar werknemers zich comfortabel voelen. Dit vergt denkwerk over je kantoorconcept, maar ook over hoe je bureauindeling aanpakt. Werk je met hot desks? Krijgt ieder zijn/haar/hun eigen bureau?

Wanneer je verwacht dat je medewerkers naar kantoor komen, is het belangrijk dat ze zich ‘thuis’ voelen bij jou. Net daarom dat het belang van inspirerende concepten steeds groeit. Je kan hier alvast meer over lezen in ons artikel over creatieve vergaderzalen. Een unieke werkomgeving maakt het voor iedereen aangenaam om naar kantoor te komen. Bovendien boost dit niet alleen het teamgevoel, maar ook motivatie en productiviteit. Zo wordt het kantoor niet louter de plek waar mensen naartoe gaan om te werken. Het wordt een ontmoetingsplaats waar ze zich professioneel kunnen ontwikkelen – een beleving in plaats van een verplichting.

Geef je bedrijfswaarden een plaats in je interieur

Een uniek concept is natuurlijk meer dan gewoon een leuke en originele omgeving. Je kantoor moet de waarden van je onderneming uitstralen. De bedrijfscultuur moet duidelijk voelbaar zijn voor zowel medewerkers als bezoekers. Je werknemers willen zich deel voelen van deze cultuur, en mee de waarden uitdragen. Door dit in je kantoor te verwerken, geef je collega’s het gevoel dat ze echt ergens bijhoren. Je kan hier meer over lezen in ons artikel over hoe je bedrijfswaarden ook een plaats hebben in je interieur.

Interesse om jouw kantoor te upgraden? Seven O bouwt graag samen met jou aan een uniek concept dat zich aansluit bij jouw bedrijfswaarden. Neem contact op met ons en laten we binnenkort kennismaken!

Creatieve vergaderruimte