Home Inspiratie Creatieve vergaderzalen

Creatieve vergaderzalen

Creatieve vergaderzalen: durf out-of-the box te denken!

Creatieve vergaderzalen? Het klinkt gek, maar is nochtans een erg nuttige investering voor elk kantoor. Het gaat om een unieke ontmoetingsplaats zoals een “tuin” op kantoor, een ballenbad of ruimte met alleen maar zitzakken – een ruimte waarin medewerkers creatief geprikkeld worden. Maar ook een plaats waar medewerkers even kunnen ontspannen, wat hun productiviteit alleen maar ten goede komt. Tegenwoordig is naar kantoor gaan een volledig andere beleving dan pakweg 10 jaar geleden. Intussen werken er zo’n viertal generaties in het gemiddelde bedrijf. Babyboomers, gen-X, millennials en gen-Z. En elke generatie heeft een heel andere kijk op de ideale werkplek. Neem daarbij nog de verandering op werkvlak die de coronacrisis met zich heeft meegebracht. Er komen nieuwe uitdagingen met zich mee, die zich vertalen in een veranderd interieur op de werkvloer. Denk maar aan:

 • In tegenstelling tot vroeger is intussen ook het welzijn van medewerkers belangrijk geworden voor werkgevers. Productiviteit en gezondheid gaan hand in hand. Dit betekent dat investeren in creatieve vergaderruimtes, die ook als ontspanningsruimte fungeren, geen overbodige luxe is. Met de nodige rust in een inspirerende omgeving kan een werknemer meer verzetten.
 • Door unieke vergaderzalen te installeren, bevestig je als werkgever de vertrouwensband met je medewerkers. Dit heeft een automatisch positief effect op de prestaties van je werknemers.
 • Ook “the war for talent” stelt hoge eisen aan onze werkgevers. De look & feel van het kantoor is hier van een niet te onderschatten belang. Werknemers willen zich thuis voelen. Ze willen niet enkel productief zijn, maar ook ontspannen op hun werkplek.

Het nieuwe kantoor

Het is dus duidelijk dat een hedendaags kantoorinterieur aan heel wat vereisten moet voldoen. Een eigen bureau voor elke medewerker is niet per se noodzakelijk meer nu thuiswerk de norm is (en zal blijven). Uiteraard moet je binnen een flexibele kantooromgeving wel voldoende werplekken voorzien. Ruimtes om je te concentreren en/of te ontspannen, vergaderzalen, creatieve ruimtes om te brainstormen … Kortom: een dynamische werkplek vergt meer dan het vroegere kantoor.

De grootste nieuwkomer in hedendaagse kantoren zijn dus die creatieve vergaderzalen. Plaatsen waar we volledig “out of the box” denken qua inrichting, maar wél altijd met het verhaal van het bedrijf in ons achterhoofd. Deze ontmoetingsruimtes kunnen we letterlijk nemen: van kikkertafels tot hangmatten, moestuinen zowel binnen als buiten, een knusse zithoek … Dergelijke plekken brengen ontspanning én inspiratie met zich mee. Wist je bijvoorbeeld dat de iPhone niet in een vergaderzaal is uitgevonden, maar wel aan de koffiezet?

In 8 stappen naar de ideale creatieve vergaderzaal

 1. Creëer een eigen wereld in jouw kantoor, die los staat van de eigenlijke werkplekken. Het verschil moet duidelijk zijn – de creatieve ruimte mag bijvoorbeeld zelfs afgesloten zijn.
 2. Zorg voor een contrast tussen kantoor en ontmoetingsplaats. Werknemers moeten direct de klik maken dat ze effectief kunnen en mogen ontspannen.
 3. Maak duidelijk dat werknemers in deze ruimte vrij zijn. Het is een plek om te praten met elkaar, niet alleen om te werken. Dat creatieve ideeën voor professionele doeleinden hieruit geboren worden, is uiteraard een mogelijkheid. Maar het is niet het doel van deze ruimte.
 4. Afwijken van de norm is een must in de ontmoetingsruimte. Ga voor eigentijds meubilair, al dan niet op maat gemaakt. Je wilt een unieke sfeer waar men dagelijkse beslommeringen even kan vergeten.
 5. Voorzie kwalitatieve akoestische materialen. Dit maakt aangename conversaties mogelijk, maar zorgt er ook voor dat medewerkers écht kunnen genieten van welverdiende rust.
 6. Naast rust, kent ook plezier een plaats in de creatieve vergaderzaal. Dat wil zeggen dat het er soms wel eens rumoerig aan toe kan gaan. Daarom dat het belangrijk is te voorzien in een goede afsluiting. Zo vermijd je dat de werkplek verstoord raakt.
 7. Een goede verlichting op de werkvloer is enorm belangrijk voor zowel de productiviteit als het welzijn van je medewerkers. Maar ook in de creatieve ontmoetingsruimte is de juiste verlichting noodzakelijk – deze moet namelijk de juiste sfeer creëren. Stem je verlichting af met de verschillende zones in de creatieve vergaderzaal.
 8. Leuke tip: je hoeft niet enkel binnen je kantoor zo’n unieke ontmoetingsplaats voorzien. Heb je buiten plaats, dan kan je ook daar een (extra) ruimte voorzien. Zo krijgen medewerkers meteen nog eens een flinke portie frisse lucht!

Wil je jouw eigen creatieve vergaderzaal installeren, en heb je nog vragen hoe je dit best doet voor jouw kantoor? laat het ons weten.