Home Inspiratie Verlichting op de werkvloer

Verlichting op de werkvloer

Verlichting op de werkvloer

Verlichting is een belangrijk element om een aangename werkomgeving te creëren. Daarnaast is het een cruciaal onderdeel van je interieur dat je verhaal kan maken of kraken. Het is dus duidelijk dat goede verlichting essentieel is binnen jouw werkomgeving, met een tweeledige functie. De eerste is het voldoende verlichten van de kantoren, de tweede is het creëren van de juiste sfeer.

Een correcte verlichting heeft ook een positief effect op de productiviteit van je medewerkers. En kies je voor een energiezuinige oplossing, geniet je daarnaast van een verlaging in je vaste kosten. Het is belangrijk om natuurlijk licht te combineren met een artificiële lichtbron. De keuze van het type verlichting baseer je op de ruimte. Hoeveel licht is er nodig? Ga je voor een koude of eerder warme tint? Ook de functie van de ruimte is van belang. In de werkruimte wil je vooral productiviteit opwekken, in een ontspanningsruimte ga je dan weer eerder voor een aangename sfeer.

Je keuze hangt af van heel wat factoren. De inval van het daglicht, de plafondhoogte, welke materialen je in het kantoor gebruikt, de kleur van de wanden en bureau tot zelfs de leeftijd van je medewerkers. Daarom dat we bij Seven O een lichtstudie uitvoeren. Hiermee brengen we alle nodige factoren netjes in kaart. Het doel is om verlichting te installeren die zowel de motivatie als de efficiëntie van je medewerkers vooruit helpt. Met een juiste verlichting geef je hen energie, prikkel je hun biologische klok en beïnvloed je de werkprestaties op een positieve manier.

Het belang van akoestische verlichting

In onze blogpost “5 tips voor een goede akoestiek op de werkvloer” spraken we al kort even over akoestische verlichting. Beiden zijn enorm belangrijk op de werkvloer, en je haalt er meer uit als je ze combineert. Heel wat kantoren kenmerken zich met harde en gladde materialen. Deze vlakke oppervlakken weerkaatsen het geluid sterk – maar dit kan je opvangen met akoestische verlichting. Dit zijn lichtbronnen met ronde vormen en zachte materialen. Daarnaast is het belangrijk dat je de verlichting op een goede positie in je kantoor plaatst, zodat hun geluiddempend doel effectief is.

Energiezuinige verlichting

LED-verlichting

LED-verlichting is de nieuwe standaard in kantooroplossingen (en ook in home offices). LED-lampen zijn energiezuinig, en niettegenstaande ze wel duurder zijn, is de investering snel terugverdiend. Bijkomend voordeel is dat ze minder warmte afgeven. Bovendien flikkeren ze niet, waardoor onze ogen van meer rust genieten. Dit type verlichting bestaat ondertussen in alle vormen en kleuren, waardoor ze ook al in alle toepassingen kunnen gebruikt worden.

Slimme verlichting

Verlichting vormt een continue kostenpost van een werkomgeving. Het type lichtbron is een bepalende factor, maar het aantal uren dat een verlichtingsbron brandt is de grootste kostenpost. De juiste sturing en programmatie van je verlichting is dus essentieel. Een eerste stap is om een bewegings- of aanwezigheidsmelder te plaatsen. En met slimme verlichting ga je zelfs nog wat verder! Denk hierbij aan daglichtsturing en kleursturing doorheen de dag. Slimme verlichting zorgt ervoor dat visuele taken voldoende belicht worden, waardoor je geniet van een betere concentratie. De juiste lichtintensiteit is in evenwicht met ons bioritme, met als gevolg dat je werknemers beter presteren.

Wil je graag meer weten over de juiste verlichting in jouw kantoor? Contacteer ons en wij geven je graag meer advies.