Home Inspiratie 5 tips voor een goede akoestiek op de werkvloer

5 tips voor een goede akoestiek op de werkvloer

Akoestiek op de werkvloer

5 tips voor een goede akoestiek op de werkvloer

Een open space kantoor blijft nog steeds de meeste dynamische werkomgeving, al kan het gebeuren dat er geluidsoverlast mee gaat gepaard. Met uiteraard potentiële ergernissen of concentratieproblemen als gevolg – iets wat je als werkgever het liefst vermijdt. Gelukkig zijn dergelijke akoestische issues van technische aard, en dus makkelijk op te lossen.

Voor je start met je verbeteringen, moet je de voornaamste geluidsbron lokaliseren. Pas dan kan je een aangepaste oplossing voorstellen. Om die bron te vinden, werken we met een nagalm-meting. Hiermee brengen we de huidige situatie perfect in kaart, inclusief de pijnpunten. Op basis hiervan bekijken we hoe we de akoestiek gaan verbeteren.

Zo ga je voor een goede akoestiek

  • Scheidingswanden.

Scheidingswanden dienen meerdere doelen. We gebruiken ze meestal om privacy te creëren in open ruimtes, maar kunnen ze ook perfect gebruiken om de akoestiek te verbeteren. Scheidingswanden met absorberend materiaal, kleine gaatjes of doeken met een geluiddempend effect zijn hiervoor perfect geschikt. Extra voordeel is dat ze in allerlei vormen en kleuren komen – zo kan je de wanden volledig aan je interieur aanpassen. Zulke scheidingswanden zijn meestal flexibel en eenvoudig te installeren.

  • Wandbekleding

Wanddoeken met akoestisch schuim achter kunnen geluid absorberen, dempen of maskeren. Een handige en snelle oplossing die je bovendien kan personaliseren. Gebruik ze als eyecatcher, of integreer ze naadloos in jouw interieur: de opties zijn eindeloos. Wil je gaan voor een extra wauw-effect? Plaats een licht achter de wandbekleding en creëer zo een unieke sfeer binnen jouw kantoor.

  • Bundel lawaaibronnen

Groepeer luide apparaten zoals servers en printers zoveel mogelijk bij elkaar, en liefst in een aparte ruimte die je goed ventileert. Op die manier bewaar je de concentratie van je medewerkers. Zet die geluidsbronnen ook niet te dicht bij de ontspanningsruimte.

  • Kies voor zachte vloeren en gordijnen

Harde vloeren zijn handig in onderhoud, maar nefast voor de akoestiek op kantoor. Akoestische vloerbekleding zoals tapijt, vinyl of linoleum herleiden de akoestische storingen tot een minimum. Geluiden als gevolg van voetstappen of verschuiven van stoelen zullen hierdoor al sterk verminderen. Combineer je een zachte vloer met akoestische gordijnen, merk je direct een immens verschil. Vaarwel geluidsoverlast, hallo extra privacy!

  • Plaats akoestische verlichting

Wanneer je verlichting selecteer, kijk je best ook naar hoe absorberend het materiaal is. Daarnaast hebben ook de oppervlakte, vorm en positie in de ruimte een invloed op het dempend vermogen. Let erop dat je jouw akoestische verlichting zodanig plaatst, dat je het plafond niet hoeft te verlagen.

  • Werk met akoestische accessoires

Je kiest best voor accessoires zonder vlak oppervlak. Deze kaatsen namelijk geluid direct terug de ruimte in. Je bent beter af met accessoires die geluid diffuus de ruimte in sturen. Denk bijvoorbeeld aan planten. Zij reduceren omgevingsgeluiden en beperken geluidsoverlast. Bovendien dragen ze bij tot een betere luchtkwaliteit. Hierdoor geniet iedereen van een verhoogde motivatie en productiviteit. Andere leuke, geluiddempende accessoires om je verhaal naar buiten te brengen zijn zachte poefjes, unieke zetels, decoratieve scheidingswanden …

Akoestiek op kantoor is vaak een moeilijk gegeven. De interieurarchitecten van Seven O helpen je hier graag mee, terwijl we ook jouw identiteit naar buiten dragen via het interieur. Van materiaalkeuze over kleurenpallet tot lichtinval: wij zijn er bij elke stap. Benieuwd hoe je de akoestiek bij jou kan verbeteren? Contacteer ons en wij helpen je graag verder!