Home Inspiratie De kunst van kunstplanten

De kunst van kunstplanten

Kunstplanten hebben hun imago niet steeds mee. Plastiek, smaakloos, onecht zijn termen welke men al eens in de mond neemt als men aan kunstplanten denkt. Niets is minder waar. Decoreren met kunstplanten is duurzaam en een ambacht waar je eindeloos creatief mee aan de slag kan…

De revolutie van kunstplanten

Kunstbloemen en planten maakten de afgelopen jaren een heuse revolte mee. Luxe- & gerecycleerde materialen en detaillering zorgen huidig voor een duurzaam alternatief voor echte planten.

De hoge afwerkingsgraad zorgt er daarnaast voor dat dat je ze bijna niet meer kan onderscheiden van echte planten.

Wist je dat: Sommige exemplaren bestaan uit natuurlijke kunstzijde waarbij elk blaadje voorzien is van een staaldraad, waardoor je ze individueel kan bewegen. Je moet bijna voelen aan de planten om te weten of het nu om een echte of valse bloem of plant gaat.

Respect voor de natuur

hot deskingDe gemiddelde kantoorruimte is niet geschikt om planten te herbergen. Er is vaak onvoldoende lichtinval, ventilatie en luchtvochtigheid om planten gezond te houden. De zuurstof die ze produceren, is ook vaak verwaarloosbaar. Echt groen plaatsen start meestal ambitieus, maar eindigt vaak in dorre, dode planten. Niet meteen een toonvoorbeeld van jouw goede, natuurbewuste bedoelingen.

Groen op de werkvloer is een ‘must’

Toch heeft groen op de werkvloer zo z’n voordelen. Planten brengen tal van positieve effecten met zich mee, zowel op vlak van uitstraling als op vlak van motivatie. Door groen in je kantoorruimte binnen te halen kan je rekenen op:

  • Betere sfeer
  • Minder ziekteverzuim
  • Minder stress bij collega’s
  • Betere concentratie en productiviteit
  • Meer motivatie
  • Bevordering van het geheugen

Cruciaal detail: we spreken van “groen”. Bruine, dorre planten tellen niet mee. Vaak staat de groendecoratie bij bedrijven slap, krijgen ze niet genoeg licht en water, is de lucht te droog … Heel wat planten hebben ook specifieke zorg nodig.

Groen alternatief: de kunstplant

Grote voordeel van kunstplanten en bloemen is dat ze geen onderhoudskosten vragen. Het gaat hier om een éénmalige investering. Het vraagt enkel een stofdoek nu en dan. Maar je hebt geen last van beestjes, schimmels bij de planten of van allergieën bij je personeel.

Kunstplanten duur?

Kunstplanten zijn in aankoop duurder dan hun levensecht exemplaar. Klopt. Echter hun levenstermijn is langer, ze vragen geen onderhoudskost of aandacht en tijd van je personeel.

Je mag deze dus gerust als een blijvend decoratiestuk of investering beschouwen. Je krijgt er bovendien de positieve effecten van echt groen bovenop.

Eindeloze creativiteit met kunstbloemen

De houdbaarheidsdatum van een echt bloemenboeket is daarnaast helaas bedroevend laag. Ook de oorspronkelijke kwaliteit neemt snel af. Een combinatie kunstbloemen daarentegen fleurt je kantoor op én gaat meteen heel wat seizoenen mee. Zo kan je investeren in verschillende ruikers die je regelmatig roteert. Een pak goedkoper dan wekelijks een vers boeket laten leveren en meteen ook veel netter. Geen vazen met vies water, geen bloemblaadjes, geen vlekkend stuifmeel .. Je kan zelfs in de geurbeleving voorzien door een aangepast parfum (bv. geurstokjes) in de ruimte te gebruiken.

Een plantenmuur als eyecatcher

Ook een heuse plantenmuur van kunstplanten verbaast vaak zowel collega’s als bezoekers. Met echte planten is dit een nachtmerrie, met valse planten een mogelijkheid voor iedereen. SevenO plaatste zo een groenwand bij Baldwin & MobilExpense. Baldwin koost voor een passend grastapijt, MobilExpense verwerkte vlinders in hun plantenmuur met een knipoog naar hun logo. Ook wijzelf, SevenO, fleuren op kantoor onze plantenwand op met enkele kunstbloemen.

De kunst van kunstplanten

Toch is het plaatsen van de juiste kunstplanten in de juiste combinatie een kunst op zich. Net zoals een bloembinder of groenkenner moet je oog hebben voor kleur, compositie en kwaliteit van je bloemen en planten. SevenO specialiseerde zich daarom voor zijn klanten in de ‘kunst van kunstplanten’.

Heb je daarom advies nodig in je decoratieve groenbeleving op kantoor? Neem gerust contact op,  wij helpen jouw kantoor duurzaam op fleuren.