Home Inspiratie Kleurgebruik in de kantoorinrichting

Kleurgebruik in de kantoorinrichting

Kleur is een belangrijk onderdeel in een kantoorinrichting: het heeft niet enkel invloed op het humeur van jouw werknemers, maar ook op hun creativiteit én productiviteit. Kleuren stralen ook bepaalde waarden uit en roepen specifieke gevoelens op. Ben jij benieuwd naar de betekenis van kleuren? Wij vertellen jou in dit artikel alvast meer over het effect hiervan en hoe jij kleur kan inzetten in jouw kantoor.

Kleuren die jouw bedrijf reflecteren

Kleurentrends komen en gaan elk jaar. Bij Seven O gaan we daarom voorbij de trends. Wij hechten veel belang aan hoe kleuren de eigen persoonlijkheid en voorkeur van je bedrijf reflecteren. Dit is hoe wij ons onderscheiden: jouw waarden linken met kleur, materiaal, muziek … in jouw interieur. Daarnaast respecteren we uiteraard de basisprincipes van kleuren – dit verliezen we nooit uit het oog. We creëren steeds een synergie waarbij alle belangrijke aspecten samenvloeien in jouw kantoorconcept.

Kleuren bedrijf

Welke kleurtypes zijn er?

Kleuren zijn in te delen in drie algemene types: actieve, passieve en neutrale kleuren. Actieve of warme kleuren bestaan uit rood, oranje en geel. Onder passieve of koude kleuren vallen paars, groenblauw en blauw. Tenslotte zijn er de neutrale kleuren: wit, grijs en donkergroen.

Effect en gebruik per kleur

Blauw bevordert de concentratie en geeft rust

Blauw werkt rustgevend en stelt mensen meteen op hun gemak. Het zien van blauw geeft je een vertrouwd en veilig gevoel. Hoe donkerder de blauwtint, hoe zakelijker de uitstraling. Wil je blauw in jouw kantoorinterieur verwerken? Breng het dan samen met warme of lichte kleuren om evenwicht te verkrijgen. In dergelijke combinaties komt blauw het best tot zijn recht. Denk aan lichtroze, wit, brons …

We raden om niet enkel blauw te gebruiken in jouw kantoor. Dit komt namelijk te donker en kil over, met een negatieve impact op de werknemers hun motivatie als gevolg. Blauw is dus een kleur om met mate te gebruiken. Zowel binnen fashion als interieur blijft de kleur trending – en dan vooral denim. Deze vervaagde, stoere tint is sterk in opmars en heeft een jonge uitstraling.

Rood: de kleur van passie en emotie

Iedereen herkent rood als dé kleur van passie en emotie. Daarnaast straalt rood ook doelgerichtheid en vastberadenheid uit. Ondanks deze sterke uitstraling, gebruiken we bij Seven O niet snel rood in een kantoorinterieur. Rood kan namelijk erg hard, opdringerig of soms zelfs agressief overkomen. Bovendien is de kleur ook vermoeiend voor het oog.

Wat we wel doen, is rood gebruiken als accentkleur op plaatsen waar je een energiek gevoel wil opwekken. Rood past in ruimtes waar je mensen wil samenbrengen om gesprekken te stimuleren en waarbij een portie adrenaline welkom is. In stille ruimtes of individuele bureaus vermijd je de kleur best.

Oranje staat voor creativiteit en positiviteit

Oranje is dé kleur voor een creatieve kantooromgeving. De kleur stimuleert namelijk de creativiteit en zorgt zelfs voor extra productiviteit. Dit komt omdat oranje een vrolijke, warme en uitnodigende uitstraling heeft. Net zoals rood wekt ook oranje een energiek gevoel op, maar dan minder agressief of opdringend.

Seven O gebruikt de kleur graag wanneer we een gastvrij, warm en sociaal karakter willen opwekken. Je kantoor straalt instant positiviteit uit: goed voor klant én medewerker. Een warm oranje is een tijdloze kleur die je in verschillende stijlen kan integreren. Fel oranje is dan weer een meer levendige tint die we zelf niet snel inzetten, aangezien deze sneller dezelfde gevoelens opwekt als rood.

Paars/violet doet out of the box denken

Zoek je naar een kleur die jouw hersenen stimuleert? Ga dan voor paars of violet! Deze kleuren staan voor wijsheid. Paars linken we daarnaast ook aan waarheid, waardoor de kleur zich perfect leent voor bedrijven die waarde hechten aan transparantie. Ook voor luxueuze merken is deze kleur een hit: het is een traditionele, koninklijke kleur die weelde en luxe uitstraalt. Paars is goed te combineren in jouw kantoorinterieur met beige of geel.

Paars in kantoorinterieur

Geel zet aan tot werken

Geel heeft dezelfde eigenschappen als oranje en activeert de hersenen. De kleur stimuleert creativiteit en motivatie. Belangrijk is wel dat je geel gedoseerd gebruikt, want het kan al snel te veel worden. Het is een jonge en gedurfde keuze die vrolijkheid uitstraalt, maar bij overgebruik erg prikkelend kan zijn voor je medewerkers. Gebruik geel vooral als een accentkleur, liefst in combinatie met andere lichte kleuren.

Groen: symbool voor jong en fris

Op zoek naar een rustgevende kleur die de stress verlaagt? Gebruik groen in jouw kantoor om de natuur binnen te brengen en verkoeling te creëren. Tinten van groen zijn ideaal ter ondersteuning van precisiewerk omdat ze je ogen ontspannen. Naast rustgevendheid wakkert groen ook de concentratie aan. Groen staat gekend als kleur van de natuur die hoop, geluk en overvloed symboliseert.

Groen is een kleur die wij op verschillende manieren verwerken in het interieur van onze kantoorprojecten. Het gebruik van groen werkt altijd positief, zolang de ruimte voldoende belicht wordt. In grote vlakken kan de kleur anders doods overkomen.

Wit: de kleur van zuiverheid en perfectie

Wit is een neutrale kleur die staat voor zuiverheid en perfectie. Wit toepassen in je kantoorinterieur creëert een vreedzame sfeer van rust en helderheid tussen collega’s. Mensen zien het als de meest neutrale kleur, die je in bijna elke ruimte terug zal vinden. Teveel wit kan daarentegen soms te koel, onverschillig en steriel overkomen. We raden daarom aan om wit te combineren met opvallende accentkleuren. Je kan hiermee alle kanten uit: van speels tot zakelijk.

Zwart: kil en ontoegankelijk

Zwart is de donkerste kleur die bestaat, met veel verschillende eigenschappen. Het straalt macht, autoriteit en status uit, maar soms ook kilheid. Zwart kan intimiderend overkomen – al kan je deze sterke kleur ook positief inzetten. De klassieke combinatie met wit blijft bijvoorbeeld een succes. Een gekende combinatie die zakelijkheid, karakter en creativiteit uitstraalt.

Roze verbindt, verzoent en creëert vriendschappen

Roze is een verzoenende kleur die mensen verbindt en vriendschappen creëert. Door roos in te zetten in je kantoor zorg je ervoor dat collega’s zich meer in contact voelen met elkaar. Maak gebruik van roze in ruimtes waar medewerkers moeten samenwerken en sociale interactie van belang is. Let wel op met roze: het is in enige mate ook een trendkleur die komt en gaat. In combinatie met de juiste tegentoon krijg je wel een frisse en krachtige indruk.

Kleur kantoor

Bruin door houten tinten

Houten tinten in je kantoorinterieur creëren een gezellig warm gevoel. De aardse houten tinten hebben een stressverminderende werking, omdat ze stabiliteit en veiligheid uitstralen. Mooi in combinatie met groene tinten, waarmee je het sterke karakter in balans brengt met een frisse en natuurlijke toets. Warm bruin kan ook erg luxueus overkomen, zeker in combinatie met andere warme tinten zoals brons of terracotta.

Grijs om te neutraliseren

Grijs is een veelzijdige neutrale kleur die veel eigenschappen uitstraalt. Alles hangt af van de tint grijs die je kiest en met welke kleuren je deze combineert. Grijs past met zowat elke kleur, van fel tot zacht. Bij Seven O combineren we grijs het liefst met lichte tinten, voor een professioneel, rustgevend en toch kordaat karakter van je interieur.

Hoewel kleuren bepaalde gevoelens opwekken, staat de betekenis ervan nooit 100% vast. De uitstraling hangt vaak af van hoe je de kleur combineert en voor welke ondergrond je kiest. Daarom kijken we bij Seven O naar het totaalplaatje van jouw bedrijf. We houden niet enkel rekening met de ondergrond en materialen, maar ook met de eigen persoonlijkheid en voorkeur van je bedrijf.

Interesse om te kijken hoe wij kleuren in een kantoorconcept verwerken voor jouw bedrijf? Vraag meer informatie via ons contactformulier!