Home Inspiratie De (r)evolutie naar Hot Desking

De (r)evolutie naar Hot Desking

Dat een combinatie tussen kantoorwerk en thuiswerk de toekomst is, daar schreven we al eerder over. Maar dit nieuwe werken heeft uiteraard gevolgen over hoe we kantoren gaan inrichten. Een volle bezetting zal in veel gevallen niet vaak meer voorkomen, wat betekent dat de ruimte niet langer bureaus moet voorzien voor elke medewerker. Bovendien krijgt beleving een belangrijkere plaats in kantoren: mensen verwachten een inspirerende werkplek. Zo wordt zich verplaatsen geen noodzaak, maar wel een kwestie van het écht te willen.

Niemand nog een eigen bureau?

Een vast bureau is daarom niet per definitie afgeschreven. Wie vaak naar kantoor komt of gevoelige informatie moet verwerken, kan nog steeds rekenen op een vaste werkplek. Maar, voor de meeste medewerkers is een eigen bureau niet langer een noodzakelijkheid binnen het hybride werken. Flexplekken kennen al langer een plaats in moderne kantoorruimtes en zullen simpelweg uitgroeien tot de norm, eerder dan de uitzondering.

Deze manier van kantoorinrichting staat ook nog bekend als ‘hot desking’ of ‘hoteling’. Kort gezegd worden bureaus gedeeld onder elkaar. Los van enkele vaste werkplekken, is het de bedoeling dat werknemers zich zetten waar ze willen. First come, first serve, volgens een maandelijkse lijst, mondelinge afspraken … Hoe de bureaus worden verdeeld, kan je als bedrijfsleider volledig zelf invullen.

Bij hot desking is het principe dat er geen ‘rommel’ op bureaus staat. Geen hopen papier, geen duizenden snacks, geen vergeten waterglazen of halfvolle koffietassen. Iedereen laat na de werkdag de bureaus netjes achter voor de volgende gebruiker. Als bedrijfsleider ben je natuurlijk vrij om deze burelen in te richten zoals je zelf wilt! Wat plantjes, opvallende decoratie, kleine kunstwerken … Zo verdwijnt de gezelligheid niet en kunnen medewerkers nog steeds genieten van een mooie werkomgeving.

De voordelen van flexplekken

Men vreest soms voor onrust bij het personeel wanneer hot desking wordt geïntroduceerd, al is dit nergens voor nodig. Flexplekken zeggen het zelf: er is meer flexibiliteit. Als werknemer betekent dit dat je vaker naast iemand anders zal zitten, zo ook collega’s met wie je anders minder snel in contact zou komen. Je kan rekenen op boeiende kennismakingen, net als op nieuwe professionele ideeën.

Als bedrijfsleider kan je jouw kantoorruimte anders gaan benutten. Wie kiest voor hybride werken, heeft niet per definitie minder kantoorruimte nodig. Er komen immers andere invullingen en functies bij. Die kan je opnieuw inrichten, met oog op een inspirerende werkruimte voor je medewerkers. Denk aan creatieve vergaderruimtes, stilte plekken, een buitenzone … Wie investeert in een aangename werkomgeving, investeert in een verhoogde productiviteit en motivatie van werknemers. Hot desking laat ook collega’s samenkomen die anders niet of nauwelijks met elkaar in aanraking komen. Dit versterkt het totale team en zorgt voor een betere verstandhouding tussen verschillende afdelingen. Bovendien kunnen deze nieuwe connecties resulteren in een andere blik op bepaalde werkwijzen, waardoor nieuwe groeikansen mogelijk zijn voor jouw bedrijf.

Flexibele werkplekken hebben ook automatisch een netter kantoor als gevolg. Medewerkers kunnen niet langer hun bureau overvol zetten – jij hebt als bedrijfsleider de vrijheid om in te richten zoals het past binnen jouw waarden. Flexplekken laten je ook toe om creatief om te gaan met bureautypes. Standing desks, bureaus met extra veel plantjes, een bureau met een loopband … Ga je investeren in dergelijke vernieuwing, hebben alle partijen er baat bij. Zo wuif je het standaard kantoor voorgoed vaarwel!

Co-working spaces voor extra creativiteit

Een andere mogelijkheid is dat je als bedrijf kiest om ook co-working spaces te installeren. Zo geef je ruimte aan andere bedrijven om van jouw beschikbare ruimte gebruik te maken, wat jouw inkomsten én business mogelijkheden een boost geven. Het is namelijk erg interessant je plekken te verhuren aan bedrijven die een meerwaarde kunnen bieden voor jouw business. Dit is bovendien ook een enorm inspirerende aanpak voor je eigen medewerkers, want ze kunnen vlot in contact komen met andere professionelen. Hun motivatie en productiviteit zal ook hier een boost van krijgen!

Benieuwd hoe je hot desking in jouw bedrijf kan integreren? Seven O helpt je graag het juiste concept te ontwikkelen. Laten we kennismaken!

hot desking